Hoe ga ik goed voorbereid op vakantie met de elektrische fiets

19 september 2022 door Redactie

De zomervakantie komt langzaam aan zijn einde, maar toch is er nog voldoende tijd om eropuit te trekken. Niets is bijvoorbeeld makkelijker dan onontdekte gebieden te verkennen met de fiets. Zeker met de moderne elektrische fiets. Maar met de elektrische fiets zijn er wel een paar extra zaakjes om op te letten. Hoe je je het beste kunt voorbereiden op een (korte) fietsvakantie met de elektrische fiets lees je hier.

Elektrische fietsprestaties

Om goed voorbereid te zijn op een vakantie met de elektrische fiets is het essentieel om te weten wat je elektrische fiets allemaal kan. Het gaat daarbij om verschillende zaken die met elkaar te maken hebben: de trapondersteuning en de accu. Trapondersteuning De trapondersteuning van je elektrische fiets is belangrijk, omdat dit vaak bepaalt hoe snel je kunt fietsen. Het is dan vooral belangrijk om te weten in welke stand je het prettigst rijdt. Sommige modellen werken met standen in de vorm van cijfers (stand 1 t/m 5) en andere werken met standnamen (comfort, eco, sport). Voordat je op vakantie gaat is het belangrijk om te weten in welke stand je het liefst rijdt en hoeveel fysieke inspanning dit kost.

Accu Het belangrijkste onderdeel van de elektrische fiets is de accu. Zonder de accu is de fiets immers een ‘normale fiets’ alleen dan extra zwaar. Als je weet hoe lang je accu mee gaat en hoeveel afstand je comfortabel (dus ook in welke ondersteuning) hebt kunnen afleggen, dan is het plannen van een route zo gedaan. Weet je dit niet, dan kun je zomaar ergens stranden en verder moeten fietsen zonder ondersteuning.

Heb je een beetje inzicht in de statistieken, dan is het als laatste ook handig om te weten hoe snel je accu oplaadt, zodat je pauzes en tussenstops beter kunt inplannen terwijl je fiets oplaadt.

Fietsprestaties van je metgezel

Ga je niet alleen op reis, maar rijdt er iemand mee die ook een elektrische fiets heeft? Dan is het handig om bovenstaande informatie ook van hem of haar te hebben. Niet elk model heeft namelijk evenveel actieradius. Op die manier kun je een fietsroute het beste plannen.

Routeplanning

Om een goede route te plannen voor een e-bike is het nuttig om te weten waar er oplaadpunten zijn. Veel oplaadpunten zijn online te vinden. Als je ongeveer weet wat de actieradius is van je elektrische fiets (en die van je metgezel) dan kun je heel precies van laadpaal tot laadpaal een route plannen. Denk bijvoorbeeld aan fietsroutes op de Veluwe waar speciale plekken zijn om uit te rusten terwijl je fiets wordt opgeladen.

Bagage

Denk goed van te voren wat voor bagage je mee neemt. Immers, bagage heeft invloed op de actieradius van je fiets. Overnacht je in een hotel of bed & breakfast, dan hoef je niet veel spullen mee. Maar ga je bijvoorbeeld kamperen, dan heeft het meeslepen van een tent behoorlijk wat invloed op het totaalgewicht en dus de actieradius.

Wil je naast deze voorbereiding nog meer handigheden weten? Ga dan naar fietsroutes op de Veluwe om je te laten inspireren. Veel plezier op e-fietsvakantie!